Op 21 mei 2022 stond de laatste ronde van de KNSB competitie op het programma. Zuid Limburg 5 speelde tegen Vianen DVP 2 en de opdracht vooraf was duidelijk. Bij winst waren we kampioen, en anders niet. Rolf en John waren helaas verhinderd de laatste ronde, maar gelukkig werden met Bart en Jack twee goede vervangers gevonden. Vianen was ook bijna in de sterkst mogelijke opstelling gekomen, waardoor we gemiddeld 30 ratingpunten per bord minder hadden. Maar we gingen er voor!

Bart was op bord 6 met wit als eerste klaar. Redelijk soepel wist hij een aanval op de zwarte koning in te zetten, met dame winst tot gevolg. Zijn tegenstander speelde nog even door (logisch gezien de belangen), maar Bart liet zich niet gek maken.

Stand 1-0 voor Zuid Limburg.

Op bord 8 was René ook goed uit de opening gekomen en op een gegeven moment stond hij 1 of zelfs 2 pionnen voor. Helaas verdedigde de tegenstander goed en René kon het niet afmaken, resulterend in remise.

Stand 1,5-0,5 voor Zuid Limburg.

Helaas kwamen we halverwege de match op achterstand. Ties verkeerde in goede vorm en was daarom op bord 4 gezet. Een veelbelovende combinatie resulteerde onverwacht in stukverlies. Ties bleef goede tegenkansen en druk op de zwarte koning houden, maar het bleek niet genoeg. Op bord 7 was Michel in de opening in de problemen gekomen en verloor een pion. Hij vocht goed terug en in het middenspel leek er enige compensatie in de vorm van het loperpaar. Zijn tegenstander neutraliseerde het echter snel en Michel verloor.

Stand 1,5-2,5 voor Vianen.

Op bord 3 kwam Jack naar mijn idee iets minder uit de opening, al leek hij ook niet echt in de problemen. Wit had het initiatief, maar Jack wist via de c-lijn een toren binnen te laten dringen die samen met een paard wit grote problemen voorschotelde. Jack veroverde enkele pionnen en trok de overwinning vakkundig over de streep.

Stand 2,5-2,5.

Op bord 5 speelde onze topscore Eugene wederom een sterke partij. In wederzijdse tijdnood had Eugene al zijn zwarte stukken in stelling gebracht voor de beslissende aanval, toen hij plots zijn dame weggaf. Een flinke tegenvaller, want nu zag het er een stuk somberder uit.

Stand 2,5-3,5 voor Vianen.

Ons grote talent Matei was op bord 1 gezet. Enerzijds als verrassingselement en omdat Matei de vorige rondes erg sterk speelde, en anderzijds omdat ik hem meer kansen dan mijzelf toedichtte om de sterke Jan Selten partij te geven. Matei had 270 ELO punten minder maar daar was in de partij weinig van te zien. Hij offerde met zwart in de opening een pion om een goede zwartveldige loper tegen een minder sterke witte loper te krijgen. Hij verdedigde zeer accuraat toen wit een koningsaanval startte en slaagde erin de dames te ruilen om het gevaar te neutraliseren. In het toreneindspel kwam Matei een pion voor en met opvallend veel gemak zette hij dit in winst om. Een ontzettend belangrijke overwinning!

 Stand 3,5-3,5. Het kan nog!

Op bord 2 zette ik vrij snel vanuit de opening een combinatie in, waarvan me snel duidelijk werd dat het niet sterk was. Op zet 13 maakte ik een enorme blunder en wist zwart mijn dame te vangen. Ik dacht al aan opgeven, maar zag nog een kans die uiteindelijk “slechts” leidde tot stukverlies, ook omdat zwart het niet optimaal speelde. Tien zetten later wist ik met bijna dezelfde truck die op zet 13 fout was, het stuk alsnog terug te winnen. Via het middenspel won ik nog twee pionnen en uiteindelijk bereikte ik een eindspel van paard met 3 pionnen tegen loper en 2 pionnen. Op zet 79 was er sprake van 3 maal dezelfde stelling, maar noch wit, noch zwart had dit door. Het lukte me niet om de stelling te winnen toen ik op zet 84 een schwindelkans zag met weinig tijd op de klok. Ik ging ervoor…. en het lukte! Mijn tegenstander gaf op en we waren kampioen!

Eindstand 4,5-3,5.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com