Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere maatregelen. Om de schakers van Zuid Limburg 3, 4 en 5 en hun tegenstanders op een goede manier door de Corona-check te leiden tijdens de KNSB-wedstrijd op zaterdag 6 november had Tom Keulen van het gelijknamige café-zalencentrum zich bedacht om de zij-ingang te sluiten en na het tonen van de QR-code aan het personeel de schakers, toerschouwers en andere bezoekers van het café een stempel op de hand te verstrekken. Ik heb Tom niet gevraagd of hij tevreden was over het verloop van de middag, maar ik kan mij voorstellen dat deze methode goed moet hebben gewerkt.

Niet alleen de pandemie zorgde voor moeilijkheden in de aanloop naar de derde ronde van de KNSB-competitie, maar ook een wegafsluiting op de A2 onder Eindhoven zorgde voor de nodige ongemakken, met name voor de 3 Noord-Brabantse tegenstanders. Rond 13.15 uur werden de laatste partijen in gang gezet, waarbij maar 1 NO te noteren viel, in het voordeel van het vierde team.
Wij misten alleen Rien, die op deze dag deelnemer aan het NK bonaken was. Bonaken is een kaartspel, dat voornamelijk wordt gespeeld in een paar plaatsen in Zuid-Holland (het spel is zelfs immaterieel erfgoed!). Rien is hiermee in aanraking gekomen via zijn schoonzoon en heeft in 2019 als enige Limburger deelgenomen aan het officiële NK. Hij eindigde op de laatste plaats en mocht als poedelprijs een zwabber mee naar huis nemen, maar hij had dan ook verreweg de minste ervaring van alle deelnemers. Rien heeft bij het NK 2021 de zwabber NIET gewonnen en is zelfs 44e van de 106 deelnemers geworden, een prestatie van formaat! Voor meer informatie over bonaken zie https://bonaken.nl/

Onze tegenstanders (het tweede team van HMC Den Bosch) was voorafgaand aan deze ronde koploper in de derde klasse H. Zij hadden voor deze wedstrijd een ingenieuze opstelling bedacht waarin de 4 sterkste spelers met wit zouden spelen. Interessant om te zien of deze tactiek zou gaan werken.
Eén van deze 4 spelers werd in ieder geval geneutraliseerd door Tom (zwart, bord 3). De witspeler verbruikte veel tijd en had na 15 zetten nog maar een kwartier op de klok (plus 30 seconden per zet) tot de 40e zet. Een goede getimed remise-aanbod van Tom werd zodoende geaccepteerd.
Het neutraliseren van de sterkste Bossche speler was in ieder geval minder succesvol. Bob (zwart, bord 5) kreeg een stelling met minder ruimte op het bord. Hij ruilde de verkeerde stukken en kon geen tegenspel krijgen. Na het openen van de stelling op het verkeerde moment konden de stukken weer terug in de doos.
Even later ging het bij de volgende potentiële neutraliseerder, Leon (zwart. bord 1) ook mis. Al was het verschil met de partij van Bob dat hij zich in een betere stelling liet truken:

José Margarido - Léon de Vries
Stelling na 24. d4-d5

Na 24...Txd5 25. Txd5 exd5 26. Td1 Le6 27. Lxb6 h6 staat zwart actiever en iets beter. Leon zag echter een in zijn ogen betere voortzetting, maar rekende helaas niet ver genoeg:

24...Tc4-c2?
25. d5xe6 Td8xd1
26. Tf1xd1 Tc2xf2??
27. Td1-d8+ Db4-f8
28. e6-e7! 
1-0

Jan (wit, bord 6) speelde tegen de enige invaller aan Bossche kant. Zoals wel vaker liet Jan zijn koning in het midden staan. Daar stond hij echter veiliger dan de zwarte koning op de damevleugel. Door gecombineerde dreigingen op beide vleugels wist Jan een loper te winnen en dat was beslissend. Hij liet tussendoor nog ergens na op een leuke manier materiaal te winnen: 

Jan Fober - Henk Burg
Stelling na 22...Ld7-e6?

Jan speelde hier 23. Ta1-a3 met de bedoeling Ke2 en Tha1 hetgeen natuurlijk ook goed is, maar kwaliteitswinst was in deze stelling ook mogelijk:
23. Lxe6+ fxe6 24. Pe5-g6 Dh7 25. Kd1! (dekt de witte koning zodat het paard op de volgende zet één van de torens kan slaan).

Om onze opstelling niet te voorspelbaar te maken had Barry (wit, bord 8) zijn vertrouwde zesde bord verlaten. In een stelling waarin wit op de koningsvleugel speelde en zwart op de damevleugel ruilde Barry foutief 2 lichte stukken tegen een toren en een pion in de hoop de verlaten zwarte koning te kunnen bestoken. Dit kwam echter niet van de grond, maar beide spelers misten echter het volgende moment:

Barry Braeken - Derk-Jan Morelis
Stelling na 22. Te1xe6

Nu had de zwartspeler een kwaliteit kunnen winnen met 22...Pde5 23. Pxe5 Pd4.
De volgende (logische) zetten kwamen echter op het bord:

22...Pc6-d4?
23. Te6-e3?

Het is beide spelers natuurlijk niet kwalijk te nemen dat ze de volgende enginezet niet hebben gezien:
23. Pxh6+!! met de 3 varianten:
- 23...gxh6? 24. Dg4+ Lg7 25. Te7
- 23...Kh7? 24. Dg4 Pe5 25. Txe5
- 23...Kh8 24. Dg4 Pxe6 25. Pg6+ Kh7 26. Df5! Deze stelling wordt door de engine als goed voor wit beoordeeld, daar mogen jullie zelf eens naar kijken :)

In het vervolg waren de 2 zwarte stukken veel sterker dan de witte toren en uiteindelijk werd er een matnet voor de witte koning gevlochten.

Op het bord van Guus (zwart, bord 7) rocheerden beide koningen naar verschillende kanten. Guus pakte het initiatief op de damevleugel en won een kwaliteit tegen pion maar met voldoende compensatie voor wit. Op de 28e zet grepen beide spelers echter na elkaar mis:

Caspar Hermeling - Guus van de Akker
Stelling na 27...a5-a4

De witspeler beantwoorde de aanval op zijn paard met een tegenaanval op de dame:

28. Td1-d4? Db4-b6?

28. Pbd4 is de juiste voortzetting, na de tekstzet kon Guus 28...Tc4, gevolgd door b3 spelen, met groot voordeel. Nu was hij na

29. Td4xa4

zijn damevleugel kwijt. Zwart probeerde in het vervolg nog met een paardoffer een aanval op de witte koning te krijgen maar het was uiteindelijk de zwarte koning die mat werd gezet.

Dit betekende dat de matchpunten mee naar Den Bosch zouden gaan. Gelukkig kon Sander (wit, bord 2) onze eer nog een beetje verdedigen. Zijn voorbereiding bestond uit een ontbijt met kip en eieren en in de partij kreeg hij zijn eigen opening tegen en daar wist hij in eerste instantie niet veel tegen te bereiken. Op de 20e zet maakte de zwartspeler echter een positionele fout (20...b5). Het leverde Sander uiteindelijk pionwinst op en een aantal zetten later ging door een schijnoffer een tweede pion in de doos. Het resterende toreneindspel werd probleemloos uitgetikt.
Door deze zege werd hij na afloop bij de Italiaan gehuldigd als Man of the Match (zie foto bovenaan in artikel)!

De laatste partij was van Ruud (wit, bord 4). In de opening ging het al goed mis, na Dh4+, Db4+ en Dxb2 was hij na 10 zetten al een pion kwijt. Hij probeerde zich terug in de partij te knokken, maar de stelling bleef in principe slecht voor hem. Pas na de ruil van de meeste stukken (er bleef een witte loper tegen een zwart paard over) en zeker na het verdwijnen van de laatste damevleugelpionnen leken de remisekansen fors te stijgen. Ruud wist de 2 laatste pionnen van zwart (wit hield 1 pion over) op de kleur van de loper te lokken en een zettenherhaling (alternatief was het ruilen van de loper tegen de 2 pionnen werd de puntendeling met bloed, zweet en tranen binnengehaald.

Eindstand dus een 3-5 voor de Bosschenaren, die natuurlijk aan kop van de ranglijst bleven.

Nu kan de lezer zich afvragen wat er toch met Ingrid en Bob aan de hand was. Ingrid speelde als invaller mee met ZL4 in hun gewonnen wedstrijd tegen de Kempen Combinatie 1 en won (niet zonder fortuin) haar partij. Het moge duidelijk zijn dat we Ingrid nooit hadden moeten afstaan, we kunnen niet zonder haar! Want zij speelde alleen bij ons mee in onze enige gewonnen wedstrijd van het lopende seizoen (in de eerste ronde tegen HSC Helmond 1). En wie speelde in deze wedstrijd niet mee maar wel in de volgende 2 verloren wedstrijden? Juist ja...

Individuele uitslagen:

    Zuid Limburg 3   1942   -   HMC Den Bosch   1973   3 - 5
1.   Léon de Vries   1993   -   José Margarido   2112   0 - 1
2.   Sander Bachaus   1897   -   Matthijs Dijkstra   1917   1 - 0
3.   Tom Vrouenraets   1855   -   Daniël Vanheirzeele   2156   ½ - ½
4.   Ruud Lemmers   2044   -   Gert de Rooij   1935   ½ - ½
5.   Bob Merx   2003   -   Tom Verhoeven   2174   0 - 1
6.   Jan Fober   1925   -   Henk Burg   1665   1 - 0
7.   Guus van den Akker   1892   -   Caspar Hermeling   2039   0 - 1
8.   Barry Braeken   1926   -   Derk-Jan Morelis   1789   0 - 1
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com