Op 26 juni 2021 heeft ons team de heel spannende beslissingswedstrijd voor promotie naar meesterklasse gewonnen tegen Paul Keres uit Utrecht.

Goede strategie, wel heel veel geluk,maar als basis sterk gepeeld met heel veel motivatie van het hele team!

Onverwacht, maar wel gehoopt, toch naar de allerhoogste nationale klasse!

Door het terugtrekken van een team uit Meesterklasse kregen de eerst geplaatsten uit reeks 1A en 1B uit de afgebroken competitie van 2019-2020 de kans om te promoveren via een beslissingswedstrijd. Deze werd hybride gepeeld op platform Tornelo. Hierbij zijn de spelers van een team elk aanwezig in hun eigen clublokaal met aanwezigheid van een arbiter. Er wordt online gespeeld maar daarnaast mag een bord gebruikt worden.

 

 

De wedstrijd begon al voor de eigenlijke wedstrijd met onderhandelen over een datum, waarbij beide ploegen zich flexibel opstelden en uiteindelijk de toestemming kregen van de KNSB om twee partijen vooruit te spelen op 5 juni. Rob Caessens verloor met wit op bord 8 nadat hij een pion offerde voor insluiten van een loper en potentiële aanval op de koningsvleugel. Hij deed het echter niet helemaal correct verder en de compensatie vervloog, waarna de tijdnoodfase gecombineerd met de moeilijkheid van de hybride schaakvorm hem de das omdeed. Christian Seel kwam met zwart redelijk goed uit de opening maar zijn stelling ging achteruit en hij kwam in een verloren eindspel terecht. Het was echter niet zo makkelijk te winnen voor wit en Christian vond de meest moeilijke zetten voor zijn tegenstander, wat hem alsnog remise opleverde. We stonden 0,5-1,5 achter.

In de weken tot de "echte wedstrijd" werd veel nagedacht en gediscussieerd over onze beste opstelling om alsnog kans te hebben. Het was duidelijk dat Hugo ten Hertog, hun hele sterke, jonge grootmeester moeilijk te stoppen zou zijn, en dat ze gemiddeld wat betreft rating sterker waren, en bovendien al 1 punt voor stonden. Het zou moeilijk worden, maar we geloofden wel dat het kon. Lennert Lenaerts op bord 1 met zwart zou mogelijk weerstand kunnen bieden aan den Hertog, hij heeft dit meermaals tegen grootmeesters getoond, ook onlangs nog in de online bekerfinale tegen Loek van Wely.  Christian Braun met wit op een wat lager bord was een absolute moet-win, daar was hij zelf ook van overtuigd. Daniel Hausrath, onze grootmeester, toch gewoon op een hoog bord met wit en ook proberen voor winst. Dit zouden de enige twee borden zijn waar we qua rating in het voordeel waren, gecombineerd met witvoordeel zou hopelijk dus twee punten opleveren. Dan het Berlijn systeem bij 5-5 waar we veel over nadachten, eigenlijk al meteen na de eerste twee partijen, toen Rob het belang ervan aangaf. Als we gelijk zouden spelen valt bord 10 af (en tellen dus eerste 9 borden), als nog gelijk dan valt bord 9 af etc...  Omdat we bord 8 hadden verloren zou bij twee remises op bord 9 en 10 de winst naar ons gaan bij 5-5 (dan tellen namelijk eerste 7 borden waarop we dan 4-3 zouden gewonnen hebben).  Volgorde van borden 1 tot 7 doen er dus niet toe bij 5-5. Dit vonden we van groot belang omdat we anders nog een halfje meer moesten halen. Daarom werd gekozen om onze twee rating laagste spelers op bord 9 en 10 te zetten. Verlies is dan net minder erg en bovendien weet je nooit bij Fabian en Jozef, ze kunnen zeker soms door sterkere spelers overklast worden maar hebben ook al meermaals getoond voor verrassingen te kunnen zorgen! Tenslotte Fatih Baltic als jonge speler en mogelijke verrassing met wit en de anderen met zwart in wat gewisselde volgorde. Die moesten dan stand houden en misschien ergens voor een verrassing zorgen.

Iedereen was heel gemotiveerd! Na wat kleine technische problemen konden we in Klimmen beginnen. Het liep in het begin niet goed. Jozef kwam snel verloren te staan (kwaliteit verloren), Ruud kreeg op bord 5 de sterke Hugo ten Hertog tegen en stond al snel onder druk. Lennert en Fabian speelden degelijk met zwart en bereikten snel een goede remisestelling die ook snel remise gegeven werd. We stonden dus virtueel vrijwel 3 punten achter waar als enige tegenover stond dat Christian B wel de wat betere stelling had. Maar onze andere hoop op een vol punt, Daniel, had totaal niets in een vervlakte stelling, stond zelfs misschien tikje minder. Het zag er heel beroerd uit!

Uiteindelijk verloor Jozef pas in het laatste uur, maar we rekenden daar wel mee sinds het begin. De anderen eindigden zoals verwacht in de vorige paragraaf:  dus: 2,5 - 4,5 (Jozef al meegerekend), met nog 3 partijen bezig. Daniel gelijke stelling, Oscar onduidelijke stelling met gelijke kansen, Fatih ook onduidelijke stelling maar wel wat minder (zijn tegenstander had ook al remise geweigerd). Maar toen begon het te keren. Daniel creëerde wat minimale zwaktes bij zijn tegenstander en die laatste dacht plots een toren te winnen maar overzag hierbij een mooie tegentruuk van Daniel: typische maar wel plots onverwachte winst van Daniel. 3,5-4,5. Nog anderhalf punt nodig van Oscar en Fatih want bij 5-5 winnen wij (bord 10 valt af). Oscar leek even het initiatief over te nemen maar kwam uiteindelijk toch minder te staan. Alles op alles dus bij Fatih die terugvocht en in heel complexe stelling in enorme beiderzijdse tijdnood kwam. Zwart speelde te riskant en Fatih profiteerde heel beheerst in deze spannende thriller. Na de tijdnood moest zijn tegenstander met stuk achter opgeven. 4,5 -4,5 en even later ook officieel want Jozef (waarvan ik het verlies al meerekende) moest nu ook echt opgeven. Jozef zei  achteraf dat je nooit weet waar het goed voor is, ook psychologisch, om door te strijden tot het echt gedaan is, en ik ben het helemaal met hem eens!  Nu hing alles af van Oscar. Hij stond een pion achter maar winnen zou voor wit zeker niet vanzelf gaan. Oscar verdedigde heel goed, een bekend kenmerk van Oscar, en eigenlijk werd het nog vrij eenvoudig remise na meer dan 5 uur spelen. 5-5 en zoals reeds meerdere malen uitgelegd betekende dit winst voor ons!  Goede strategie, wel heel veel geluk,maar als basis sterk gepeeld met heel veel motivatie van het hele team!

Onverwacht, maar wel gehoopt, toch naar de allerhoogste nationale klasse!

Tenslotte wil ik nog vermelden dat Christian Seel, die dus de partij vooruit speelde, commentaar gaf bij de partijen via zijn twitch kanaal dat je kan terugkijken op 

https://www.twitch.tv/imchristianseel   Goed gedaan Christian!

Persoonlijke uitslagen

 
Rating
 
Rating
  Lenaerts, L. (Lennert) 2364   Wemmers, X.A. (Xander) 2391 ½ - ½
  Hausrath, D. (Daniel) 2479   Kerkhof van, D. (David) 2369 1 - 0
  Seel, C. (Christian) 2483   Breukelman, H.J. (Jan) 2386 ½ - ½
  Baltic, F. (Fatih) 2166   Kerigan, D. (Demre) 2371 1 - 0
  Meegen van, R. (Ruud) 2294   Hertog ten, H.M. (Hugo) 2521 0 - 1
  Braun, C. (Christian) 2405   Rademakers, E.L. (Evert) 2281 1 - 0
  Lemmers, F.A.M.O. (Oscar) 2343   Lombaers, P.J. (Peter) 2347 ½ - ½
  Caessens, R.P.J. (Rob) 2252   Ondersteijn, N. (Niels) 2352 0 - 1
  Miesen, F. (Fabian) 2172   Kokje, J.J.I. (Joris) 2290 ½ - ½
  Simenon, J. (Jozef) 2180   Hommerson, P. (Paul) 2273 0 - 1
 Gemiddelde Rating:2314 Gemiddelde Rating:23585-5
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com