In de 2e ronde van de KNSB moesten we het thuis opnemen tegen de Stukkenjagers uit Tilburg. Net als Zuid Limburg 1 speelden ze vorig seizoen in de Meesterklasse en hebben ze een aantal sterke spelers verloren na gedegradeerd te zijn. En hoewel we op papier misschien wat sterker waren, werd het allerminst een makkelijke middag.

Als eerste was Stefan Spronkmans klaar. Zijn tegenstander speelde razendsnel, offerde een kwaliteit en een pion en even leek het of Stefan zou worden overlopen. Dat bleek echter niet het geval en achteraf vertelde zijn tegenstander dat het offer meer noodgedwongen dan gepland was. Dat neemt niet weg dat hij voor het geofferde materiaal een sterke aanval kreeg en Stefan eieren voor zijn geld koos toen zijn tegenstander remise aanbood: 0,5-0,5.

Ik had zelf een ongebruikelijke opening op het bord die alle kanten op kon. Aanvankelijk dacht ik goed uit de opening te zijn gekomen, maar gaandeweg bekroop mij een steeds ongemakkelijker gevoel. Toen mijn tegenstander remise aanbood besloot ik het dan ook het te accepteren: 1-1. Mijn tegenstander vertelde achteraf dat hij het gevoel had dat ik beter stond, terwijl ik juist het gevoel had dat hij beter stond! Met remise waren we allebei in ieder geval tevreden.

Daarna ging het ineens snel de verkeerde kant op. Ynze kwam gelijkwaardig uit de opening en er leek weinig aan de hand. Binnen korte tijd was het echter ineens afgelopen toen zijn tegenstander een paar ijzersterke zetten speelde en Ynze niets anders kon doen dan opgeven: 1-2. Ook Fabian moest kort daarna opgeven. Hij stond de hele partij zwaar onder druk en verloor een regelmatige partij: 1-3. Aangezien het op de overige borden ook niet zo rooskleurig uit zag, leek het een sombere middag te gaan worden. Dat werd nog erger toen ook Jozef verloor, terwijl er toch weinig aan de hand leek: 1-4.

Maar na regen komt zonneschijn en alle borden begonnen langzamerhand de goede kant op te vallen. Een grote meevaller was daarbij de overwinning van Rob. Hij stond zwaar onder druk, kreeg een sterke aanval over zich heen, maar verdedigde secuur. Toen zijn tegenstander een torenoffer plaatste, in de hoop de verdediging te slopen, misrekende hij zich en Rob was er als de kippen bij om het punt in ontvangst te nemen: 2-4. Niet veel later won ook Daniel zijn partij, wat ook al veel eerder het geval had kunnen zijn aangezien zijn tegenstander veel te lang doorspeelde: 3-4.

Er waren op dat moment nog 3 partijen bezig: Christian Braun en Christian Seel stonden allebei beter, maar de vraag was of ze ook zouden gaan winnen. Ruud stond beter, maar de remisekansen voor zijn tegenstander waren groot. Na een fraaie manoeuvre van Christian Braun won hij van Herman Grooten en toen Christian Seel met heel secuur spel ook nog van Mart Nabuurs won, was het pleit beslecht: 5-4. Ruud bood daarna remise aan wat zijn tegenstander niet kon weigeren: een zwaar bevochten 5,5-4,5 overwinning.

Samen met LSG 2 zijn we nu het enige team dat beide wedstrijden dit seizoen heeft gewonnen. Wie weet wat er dit seizoen nog allemaal mogelijk is? De start is in ieder geval veelbelovend.

Zuid Limburg 1

De Stukkenjagers 1

  
Seel, C. (Christian) 2496 Nabuurs, M. (Mart) 2265 z-w 1 - 0
Braun, C. (Christian) 2397 Grooten, H.C.A. (Herman) 2198 w-z 1 - 0
Hausrath, D. (Daniel) 2472 Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2070 z-w 1 - 0
Meegen van, R. (Ruud) 2299 Kalle, E.C.G. (Erwin) 2037 w-z ½ - ½
Miesen, F. (Fabian) 2196 Beukema, J.H.J. (Jasper) 2267 z-w 0 - 1
Caessens, R.P.J. (Rob) 2253 Bijlsma, N. (Nick) 2275 w-z 1 - 0
Simenon, J. (Jozef) 2228 Baselmans, L. (Luuk) 2260 z-w 0 - 1
Mengerink, Y. (Ynze) 2085 Baselmans, S.W.A. (Sam) 2206 w-z 0 - 1
Spronkmans, S. (Stefan) 2056 Dignum, E. (Erik) 1999 z-w ½ - ½
Hassel van, C.A.M. (René) 2102 Becx, C. (César) 2085 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating:2258Gemiddelde Rating:2166 5½-4½
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com