Na een erg lange coronapauze was het zondag 20 februari weer tijd om te schaken! Helaas was niet iedereen van de partij: sterspeelster Nadia Divincenzo maakte eenmalig plaats voor Voerendaal 4 debutant Thei Holka. Het stormde ontzettend, maar gelukkig maakt dat voor schaken niet uit: om 13:00 gingen de partijen van start.

Groepsoudste Thei Holka liet zien dat met hoge leeftijd geen traagheid gepaard hoeft te gaan, want na iets meer dan een uur was zijn partij tegen Jos Broers op bord 6 al voorbij. Een jammerlijk verloren stuk resulteerde in een sneeuwbaleffect, waardoor Thei slechts luttele pionnen overhield tegenover een toren en een paard. Toch was dit mogelijk erg verstandig van Thei: zo kon hij de spannende partij van zijn buurman Olaf de Koning (waarover later meer) goed in de gaten houden.

Ook Justin van Wijk op bord 3 had niet veel zin om lang te dralen. Zijn partij begon goed: Marielle Meijs was erg onder de indruk van Justin’s voortvarende opening, zo verklaarde zij achteraf. Het bleek echter dat Justin dacht dat het behoud van zijn dame optioneel was, waar zijn tegenstander gretig gebruik van maakte. Justin gaf zijn partij dan ook op.

Gelukkig was er hoop, en wel in de vorm van teamleider Willem Gommer. Zijn partij tegen Leon Curfs op bord 4 ging lange tijd gelijk op, maar nadat de dame van Willem een uitstekende plek had gevonden op d6 en de loper van zijn tegenstander buitenspel werd gezet, won hij een essentiële pion. Deze pion was zo belangrijk dat zijn tegenstander direct opgaf. Zo haalde Willem op heroïsche wijze het eerste puntje voor Voerendaal 4 binnen. Tussenstand: 1-2.

Olaf besloot om creatief te openen op bord 5 tegen Paul Lemmens: nadat hij vroeg een paard en een pion had geruild, zette hij zijn overgebleven paard in een suboptimale positie. Hierdoor kwam Olaf een pion achter te staan, met zijn koning in een zwakke positie. Zijn tegenstander maakte daar goed gebruik van en wist uiteindelijk een stuk en een kwaliteit te winnen. Toch maakte Olaf het zijn tegenstander erg moeilijk: hij ging bijna door zijn tijd heen! Helaas bleef dat bij bijna en verloor Olaf alsnog.

Bob Vonken op bord 1 en Ties Dumont op bord 2 wisten wat hen te doen stond: ze moesten winnen om een gelijkspel voor het team te behalen. Bob begreep dit goed: hij bleef Frits Werts continue onder druk zetten, waardoor deze haast door de klok ging. Bob zette door, en door goed te maneuvreren op de damevleugel wist hij door te breken. Zo eindigde de partij vlot daarna in het voordeel van Bob, wat de score terugbracht naar 2-3. Het gelijkspel lag nu in handen van Ties, al had hij daar geen boodschap aan. Ties speelde vanaf begin tot einde een ontzettende remisepartij tegen Rob Zink. Ook de computer-analyse wees uit: hartstikke remise. En daar was Ties nog trots op ook, terwijl hij moest winnen voor het gelijkspel van het team! Al zijn teamgenoten waren verschrikkelijk teleurgesteld dat Ties het niet kon opbrengen om gewoon even te winnen. Hopelijk is deze rebelse fase snel afgelopen en gaat hij weer terug naar het gewoon winnen van zijn partijen.

En zo speelde Voerendaal 4 dus bijna gelijk tegen DJZ 2. En dat allemaal omdat Ties weigerde te winnen.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com