Afgelopen zondag was het dus zover: de clubderby V4 tegen V5.

V4 bestaat uit 6 jeugdspelers en V5 omvat 2 jonge schakers aangevuld met 4 ouwe knarren.

Frits: “Omdat Henk Gommer zijn vogels in een nieuw tehuis wilde onderbrengen moest ik hem als teamleider vervangen.”

Willem: “Hoe hard ik ook had gehoopt op een Gommers-onderonsje besloot Henk vandaag beide zijn bord en zijn teamleiderschap weg te geven aan zijn medespelers. Hij was niet de enige nootwaardige afwezige: Bob Vonken, die gebruikelijk op bord 3 speelt, had vandaag andere prioriteiten, namelijk het kijken van de stream van het wereldkampioenschap League of Legends. “

 

 

Frits: “Op één van mijn tochtjes langs de borden zag ik dat Jelmar al vroeg in zijn partij een toren van zijn tegenstander het leven zuur maakte: kwaliteitswinst, een pionnetje, nog een pionnetje. Ik gaf hem een knipoog. Hij knipoogde terug en even later gaf hij ons het eerste punt! “

Willem: “Al vroeg zag ook ik dat het bij Olaf niet al te best ging. Hij verloor een kwaliteit, maar dat was op zich nog geen ramp. Helaas ging dat snel van kwaad tot erger. “

Jelmar: “Ik speelde met wit tegen Olaf en al gauw stond er een Italiaans spel met 4 paarden op het bord. Toen Olaf zijn loper wegspeelde, kwam zijn toren ongelukkig te staan en kon ik deze afruilen met mijn loper, zodat ik een kwaliteit voor kwam te staan. Daarna kon ik de partij rustig uitspelen tot een winst. Dat was maar goed ook voor Olaf, want anders had hij naar Maastricht moeten lopen (in plaats van met ons meerijden).”

Olaf: “Heeft zich tot dusverre van commentaar onthouden”.

  

Frits: ”Niet veel later had Flint één van zijn pionnen zover later oprukken, dat dame promotie niet meer te verhinderen was. Zijn tegenstander gaf hem de hand en Flint gaf ons punt 2!”

Willem: “Op bord 6 ging het vrij lang gelijk op. Op een gegeven moment toen ik langs de borden liep zag ik een kans om op voorsprong te komen voor Pieter. Helaas zag hij deze zelf niet en gaf hij even later jammerlijk genoeg een stuk weg. “

Fllint: “In de opening won ik 1 pion maar het was nog spannend hoe het ging eindigen. Tot ik in het eindspel zijn loper won en mijn pion kon promoveren en hem mat kon zetten.”

Pieter: “Het ging best goed tot het late middenspel, ik was aan het winnen. Ik had twee lopers tegenover een loper en een paard, maar gaf helaas een van die twee weg. Daarna ging het snel bergafwaarts.”

 

Frits: “De ouwe knarren zijn niet meer zo snel en de volgende uitslag liet een tijdje op zich wachten. Albert stond in zijn partij een pion achter maar manoeuvreerde zijn stukken dusdanig dat ook zijn tegenstander uiteindelijk moest capituleren. 3-0 voor V5. Ongekend!!”

Willem: ”Toen ik na zo’n anderhalf uur mijn blik op bord 3 liet vallen, zag ik dat Justin er zeer goed voorstond. Ik had gedacht dat dit de 2-1 zou worden, maar het mocht niet zo zijn…”

Albert: “In mijn partij, waarin ik opende met d4 en daarna Lf4 verdedigde mijn tegenstander Justin zich goed, en kreeg in het middenspel het initiatief. Hij kon e5 doordrukken en omdat mijn koning nog in het centrum stond werd het dus benauwd voor me. Door een tactisch trucje kreeg ik echter wat open lijnen en kon hierdoor vol voor de aanval gaan, wat een volle toren en daarna de (ietwat gelukkige) winst opleverde.

Justin: “Ik zat op bord 3 omdat Bob zo nodig League of Legends wilde kijken, dus moest ik tegen een lastigere tegenstander. Er was een gekke aanval met veel combinaties van mij, toen was ik te enthousiast en ging ik te ver door waardoor hij een combinatie kreeg met veel dreigingen.” 

 

Frits: “John stond in zijn partij enkele pionnen achter en door een verkeerde afruil moest hij het punt aan zijn tegenstandster schenken. Spanning terug.”

Willem: “Nadia speelt dit seizoen erg goed. Haar eerste partij in Eijsden wist zij dan ook glansrijk te winnen. Deze partij was niet anders. “

John: “Ik had mij als zwart geprepareerd op de Franse opening. Al in de opening speelde Nadia een zet die ik totaal niet verwacht had. Dat zorgde bij mij voor de nodige onrust. Het karakter van de partij bleef, alhoewel het tot zet 29 gelijk op ging, voor mij moeilijk beheersbaar. Ik kwam steeds een tempo te kort. Ik heb wel geleerd dat ik veel te passief heb gespeeld. Bang dat ik met elk initiatief een geweldige fout zou oproepen. Uiteindelijk kon die fout natuurlijk niet uitblijven, dus verlies. Alle waardering voor mijn jonge tegenstandster Nadia.”

Nadia: ”Ik had een mooie aanval waarin ik twee pionnetjes won. Mijn tegenstander won even later weer eentje terug, waardoor we op een gelijkwaardig eindspel uitkwamen. Maar toen hij zijn toren weg gaf besloot hij op te geven.”

  

Frits zelf: ”Ik stelde mijn tegenstander voor het punt te delen maar wijselijk en min of meer uit teamgeest gedwongen sloeg hij dat aanbod af. 2 zetten later won hij een toren voor een loper maar de stelling was complex. Hij had nog 50 minuten bedenktijd tegen de 10 van mij. Ik ging sneller zetten en hij ging in dat tempo mee! Na enkele krachtzetten was ook dat punt voor V5!

Willem zelf: ”Ik bemerkte dat we met 3-1 achter stonden, dus dat we alleen een puntje mee konden snoepen als beiden Ties en ik zouden winnen. Ik had niet verwacht dat dit nodig zou zijn, dus had ik de partij rustig gespeeld: alles dichthouden en werken richting een remise. Maar toen moest ik agressiever spelen om toch nog te winnen. Met enig resultaat, ik kwam namelijk een kwaliteit voor te staan. Helaas wist de tegenstander met een gevaarlijke pion door te breken waar ik te laat te weinig aan had gedaan, waardoor ik de partij toch nog verloor.”

   

Frits: “Als laatste was Gerard bezig een eindspel 2 torens tegen dame+pion uit te melken. Hij zette zijn torens in een verdediging zodat er geen doorkomen was voor de dame+pion. Het punt delen was onvermijdelijk.”

Willem: “De matchpunten waren al verdeeld, maar Ties wilde lange tijd nog voor de volle bordpunten gaan. Maar dan ook echt heel lang. Alle andere schakers die langs de borden vroegen zich af waarom ze nog geen remise hadden besloten. “

Gerard: “Tegen d4 koos ik voor de Hollandse verdediging en kwam redelijk uit de opening. Ik liet echter toe dat op zet 19 via e6 het witte paard mijn stelling binnendrong. Vanaf dat moment moest ik vechten voor remise. Na een grote afruil was het qua materiaal ongeveer gelijk. Wit had een pion meer en een Dame plus Loper tegen Torens en een Paard voor zwart. Maar mijn stukken werkten niet goed samen. Met veel kunst- en vliegwerk wist ik een stelling te bereiken die houdbaar leek. Omdat op dat moment de stand al 3-1 in ons voordeel was bood ik remise aan. Ties wilde het echter nog proberen. We speelden door tot er op het bord nog enkele figuren stonden. Voor wit Koning, Dame en een pion en voor zwart Koning plus 2 Torens. De stand was inmiddels 4-1 toen Ties remise aanbood.

Ties: “De lange tijd van evenwichtigheid in de partij werd abrupt beëindigd door een vreemde afwikkeling waarvan het resultaat een dame en loper aan mijn kant tegenover twee torens en een paard aan de kant van de tegenstander was. Daarbij had ik nog een pionnetje extra, die echter snel daarna verloren ging door de ongelukkige kleur van het veld waarop deze stond. Dat liep uit op een remisestelling waarvan ik nog lang dacht dat ik die nog kon winnen. “

   

 Frits: “De trotse teamleider V5 ondertekende het uitslagenbiljet. V4-V5  1,5 – 4,5.”

Willem: “Een teleurstellend resultaat. Al helemaal gezien wij niet op volle oorlogssterkte waren (wat door de spelers van V4 werd geuit door middel van de hashtag #BlameBob). Maar om het in een ander licht te zetten: V4 is het team van de Voerendaalse jeugd. Het merendeel van de bordpunten (3½ uit 6) is door Voerendaalse jeugdspelers behaald. Dus eigenlijk hebben wij ook gewonnen. “

   

Voerendaal 4 - Voerendaal 5

Gommer, W. (Willem) 1252 Verheijen, G.C.G. (Frits) 1638 z-w 0 - 1
Dumont, T.C.W. (Ties) 1613 Vankan, G.H.G.M. (Gerard) 0 w-z ½ - ½
Wijk van, J. (Justin) 1411 Stoelhorst, A.A.T. (Albert) 1584 z-w 0 - 1
Divincenzo, N. (Nadia) 1125 Gerrichhauzen, J.T.G. (John) 996 w-z 1 - 0
Koning de, O.F. (Olaf) 0 Klinkenberg, J. (Jelmar) 1325 z-w 0 - 1
Staal, P.W. (Pieter) 435 Lieverse, F. (Flint) 1186 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1167 Gemiddelde Rating: 1346   1½-4½
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com