Auteur: Sander Bachaus

Vol verwachting gingen zes debutanten in de tweede klasse op weg naar de lastige uitwedstrijd tegen Schaesberg 3. De dag begon met een uitgebreid ontbijt bij de weledele heer M. Wijckmans. Op het menu stonden broodjes (wit en bruin), boterhammen, beleg (boterhamworst, gebakken gehakt, belegen kaas, brie), koffie, thee, jus d’orange, hardgekookte eitjes en nog veel meer. Het enige puntje van kritiek waren de vierkante kopjes om de koffie uit te drinken. Deze kopjes hebben twee prima shirtjes de status van schoon gekost.

Na het ontbijt was er nog tijd over om de mainline van de Sveshnikov tot zet 32 te analyseren. Deze opening viel bij Leon wel in de smaak, maar bij Sander niet. In tegendeel tot de whiskey die rond de middag aan het strijdtoneel verscheen. Een anonieme stemming had een unanieme beslissing tot resultaat. Lekker.

Ontbijt V2 okt 2018

 Zie foto: Sander is verheugd dat zijn tafelkleed met matching broodmandje de aandacht krijgt die het verdient.


Er werd ook nog geschaakt. De lange weg van Brunssum naar Schaesberg werd afgelegd en eindelijk kwam het Streeperkruis in ons gezichtsveld als een Oase na een 13 uur durende trektocht door de Kalahari woestijn. De speelruimte had een deur naar een achterafkamertje waarin zes schaakborden stonden opgesteld tussen de pooltafel en stripperpalen. Het Kremlin zou hier zijn vingers bij aflikken. Sander en Leon helaas niet. Er is niks mis met zij aan zij strijden, maar in deze kleine ruimtes zou Lionel Messi zich ook geen raad weten.

Onze vriend Ron speelde met wit op bord 5 tegen Hans Palm. Een Engelse opening kwam op het bord waarin zwart fianchetteerde op de damevleugel. Na een goed getimede e4 en met een paard op d5 kwam wit een stuk beter te staan. Zwart gaf een stuk weg en Ron hakte dit stuk dan ook snel eraf. Door de actieve witte stukken moest zwart nog een stuk geven. Dit werd zelfs Hans te machtig waardoor Ron niet alleen met de zwarte stukken ervandoor ging maar ook met het punt. Een goed begin. En ja, dit veelvuldige gebruik van het woord “stuk” is met opzet.

Sander was op bord 1 met wit als tweede klaar. Zijn tegenstander Herman Thomas was erg gezellig en herkende hem niet totdat de eerste sjoes pre-game ge-at werd. Atten is iets waar men vroeger aan refereerde als ad fundum drinken. Toevallig vertelde Gert tijdens het ontbijt nog een mooie anekdote over zijn studententijd. Hij was lid van een studentenvereniging waarin nogal wat cultuurverschillen heersten. Aan de ene kant van de zaal werd er over schaken, poëzie en literatuur gepraat en aan de andere kant lagen een veertigtal studenten Knock-out in het zaagsel. Deze hadden teveel ge-at. Tijdens de partij gaf Herman een paard weg. Die ging gelijk de doos in. Niet zo veel later volgden al zijn vriendjes.

Leon op bord 2 speelde met zwart tegen Manfred Mingers. Leon opende actief, gretig, slagvaardig en moordlustig. De activiteit van de zwarte lopers en het achterstallig onderhoud aan de witte loper op c1 hadden al bijna fatale gevolgen. Leon kwam een kwaliteit voor en toen wit een stuk dacht te winnen dreigde zwart met mat. Dat is een grotere dreiging en in dit geval beslissend, want een stuk bepaalde de prijs. Drei zu Nul. Ik bedenk mij nu pas dat ik wellicht een Duitse versie van dit verslag moet schrijven in verband met het internationale tintje dat Schaesberg heeft.

Eric-Jan speelde op bord 3 met wit en was als vierde klaar. De zwarte stukken werden opgesloten op de laatste 2 rijen. De zwarte koning zat in zijn hok op g8. Dit hok werd langzaam opengebroken via de h-lijn. Langzaam maar baldadig. Met gewelddadigheid die minimaal gelijk is aan die van een Khemrian Warsphinx ging Eric-Jan op zoek naar iets wat rijmt op moerasschildpad. Mat. Het staat nu 4-0 en het was pas 1500 uur. Dat is ook wel eens lekker.

Er zijn nu nog twee nobele strijders in de race. Een tactische opstelling heeft tot gevolg gehad dat Gert op bord 4 en Michel op bord 6 tegen Schaesbergs’ twee beste spelers aan het vechten zijn. Michel maakt zijn debuut en stond theoretisch gewonnen na een sterke opening en secuur en lastig middenspel. Praktisch bracht het wel nog een paar bumpen in the road met zich mee. De zwarte koning stond nog in het midden en het vergt wat fantasie om deze een veilige haven te bezorgen. Een remise-aanbod werd door wit afgeslagen, omdat wit nog wat trucjes wilde uitproberen. Hij heeft tenslotte ook lang druk uitgeoefend op de zwarte stelling. Net nu het ergste achter de rug lijkt voor zwart slaat het noodlot toe. Een aftrekschaakje van Karl Heinz Krings (wellicht vernoemd naar Warhammer 2 legendary lord Karl Heinz) werd Michels dame te machtig. Hiermee ging ook de tweede nul van het bord. Vier – een.

De laatste partij die nu nog over is gaat tussen Gert en Paul Thissen (voormalig trainer van Sander en in het bezit van een no nonsens beleid betreft schaken. Volgens Paul moet je iedere tegenstander eraf proberen te hakken). Gert is in zijn tweede schaakjeugd die ik zou willen typeren als avonturistisch, aanvallend, creatief en doeltreffend. Dit beloofde dus een spektakelstuk te worden en dit werd het ook. Gert “ging lang in een Franse opening”. U hoort het goed. De aanval werd professioneel in de kiem gesmoord door Paul. Nu is het Pauls beurt om wat pionnen aan te vallen en wat ruimte te gaan zoeken bij zwarte koning. Gert verdedigd, zoals verwacht, uitmuntend en een compleet gelijke stelling met ongelijke lopers staat op het bord. Paul kijkt echter in zijn glazen bol en ziet dat er meer in het vat zit. Dit was echter niet zo. Stomme glazen bol. Na het weggeven van een pionnetje speelt Gert een paar, naar mijn mening, briljante zetten. A6 en d5 werden vanaf de zijkant bewonderd. Hiermee gaf hij zichzelf een kans om de partij te winnen en dit werd keurig de werkelijkheid. Mooie overwinning op een goede tegenstander na een afwezigheid van vier jaar in het wedstrijdschaak. Daar was niks van te merken. Vraag maar aan Paul.

Met een 5-1 overwinning op zak scheiden onze wegen. De volgende wedstrijd is tegen het jeugdteam van onze eigen club. Het plan is om deze gevaarlijke tieners van het bord te hakken. Bij dezen zijn ze gewaarschuwd. Misschien dat er na de wedstrijd dan nog ergens een stoofpotje wordt gegeten om de tweede overwinning te vieren. De tijd zal het leren. Kommt Zeit, kommt Rat. Time will tell. Le temps nous le dira.

Welterusten

Schaesberg 3

Voerendaal 2

   
Thomas , H. (Herman) 1504 Bachaus , S. (Sander) 2043 z-w 0 - 1
Mingers , M. (Manfred) 1522 Vries de, L.J.A. (Leon) 1713 w-z 0 - 1
Balter , J.A. (Jo) 1480 Morren , E.J. (Eric Jan) 1800 z-w 0 - 1
Thissen , P. (Paul) 1754 Deichmann , G. (Gert) 1786 w-z 0 - 1
Palm , J.L.J. (Hans) 1373 Dohmen , R. (Ron) 1456 z-w 0 - 1
Krings , K. (Karl Heinz) 1529 Wijckmans , M.H. (Michel) 0 w-z 1 - 0
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com