Vierentwintig maart, vijf over een 's middags. Eindelijk mogen we aan de slag tegen Tegelen 1. Max Warmerdam en Siem van Dael hebben dit seizoen ieder een keer meegespeeld. Vandaag spelen ze echter allebei mee in het EK in Skopje. Het team dat overblijft is toch behoorlijk gevaarlijk. De ervaring van Jos Rievers en Gert Hovens wordt bij hen aangevuld met opkomende jeugd. Ook wij missen twee sterren, want Ingrid Voigt en Marcel Winkels zijn er niet bij. Gelukkig hebben we in Jan Fober en John Heuts goede vervangers.

Roger bereikt niks met zwart in zijn partij tegen Laurens Ekker Hij komt zelfs in een iets slechter eindspel terecht. Allebei vijf pionnnen en een stuk in een open eindspel. Omdat zijn tegenstander een loper heeft en Roger een paard, staat zijn tegenstander wat beter. Uiteindelijk verliest Roger de partij. Het blijft een vreemd seizoen in de externe competitie. In de LiSB scoort hij slecht (2 uit 5 tegen ongeveer 1700) en in de KNSB scoort hij fantastisch (5 uit 7 tegen 1950).

Na die nederlaag volgen een aantal remises. John Heuts stond tegen Miki Nicziepyrowski heel lang erg goed. Ik zag open lijnen richting twee geisoleerde pionnen, een actieve dame en een paard met mooie velden. Uiteindelijk werd het remise. Ik heb niet meegekregen hoe het voordeel wegglipte. Barry Braeken stond de hele tijd een klein beetje beter tegen Gert Hovens. Genoeg voor een heel punt werd het nooit. Zelf speelde ik wat onhandigs in de opening tegen Jos Rievers. Jos en ik dachten, dat die variant veel beter is voor wit (en de computer vertelde achteraf, dat de variant best speelbaar was). Het was goed uitkijken, want anders was ik een paard kwijt. Dat paard moest wel naar h5 en daar staat hij natuurlijk niet goed. Het lukte langzaam om mijn stukken te ontwikkelen en wat te ruilen. Daarbij verbruikten we allebei veel tijd. Na dameruil was ik redelijk uit de problemen. Jos bood toen remise aan en dat durfde ik niet te weigeren. Daarmee was de tussenstand 1.5-2.5 voor Tegelen.

De laatste twee partijen waren die van Hans Dam (tegen Arnoud Ekker) en Jan Fober (tegen Dimitri ten Have). Hans won al vroeg in het middenspel een pion. Daarna werden de stukken een voor een geruild tot er een eindspel overbleef met loper en 6 pionnen (Hans) tegen paard en 5 pionnen (Arnoud). Hans legde de a- en b-pion vast op de kleur van zijn loper. Dat zorgde ervoor dat zijn tegenstander passief die pionnen moest blijven verdedigen. Op een gegeven moment lukte dat niet meer, waarna Hans beide pionnen won. Het overblijvende eindspel was toen makkelijk gewonnen.

Bij Jan werd vooral veel geschoven. Het evenwicht werd heel lang niet verbroken. Jan bleef doorspelen, omdat winst in zijn partij zou betekenen, dat we met 3.5-2.5 zouden winnen. In het toreneindspel won hij een pion en had hij bovendien een hele actieve stelling. Daarna zag hij echter niet hoe hij het kon winnen. Een serie zetten later had hij een toren en zijn tegenstander alleen een pion. Die pion was zover doorgelopen, dat Jan hem niet meer goed kon stoppen. Bij de promotie ruilde Jan zijn toren tegen die nieuwe dame en daarmee was het remise.

Met die remise kwamen we dus tot een eindstand van 3-3. Voor ons een tegenvaller, want op een paar borden had het een halfje meer kunnen zijn. Bij het invoeren van de uitslagen was er gelukkig ook een meevaller. DJC verloor vandaag van Blerick en daardoor staan we nu weer aan kop!

Voerendaal 1

Tegelen 1

  
Lemmers, R.M.T. (Ruud) 2077 Rievers, J. (Jos) 1957 z-w ½ - ½
Braeken, B.H.J. (Barry) 1939 Hovens, G. (Geert) 1904 w-z ½ - ½
Dam, H. (Hans) 1935 Ekker, A.B. (Arnoud) 1741 z-w 1 - 0
Fober, J.H.G. (Jan) 1968 Have ten, D. (Dimitri) 1661 w-z ½ - ½
Hünen, R.W.G. (Roger) 1943 Ekker, L.M. (Laurens) 1678 z-w 0 - 1
Heuts, J.H.E. (John) 1859 Nieczyporowski, M. (Miki) 1707 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating:1954Gemiddelde Rating:1775 3-3
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com