Auteur: Rien Seip

Je begint elke wedstrijd met goede moed, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we er tegen het sterke HSC niet aan te pas kwamen. In de “kelder” van het rustieke Snookertown waren de stoten ons te machtig.

 

Alleen de tegenstander van Ingrid bracht een te enthousiast stukoffer op h7 dat Ingrid eenvoudig weerlegde. Dit bleek ook meteen ons enige echte wapenfeit.

Zo had Ger al vrij snel een stuk weggegeven. En onze benjamin Jannis had ook zijn dag niet. Hij werd met een paardenpaar in het eindspel weggetikt door een zwart loperpaar met vrijpion. Hij had dit een beetje over zichzelf afgeroepen met het bekende 1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 Pc6 5.Pf3 Db6 6.Ld3 cxd4 7.cxd4 Ld7 8. Lc2?! Pb4! Met minstens gelijk spel voor zwart. Als je Ld3 speelt moet je ook bereid zijn om pion d4 te offeren. Enfin, dat is mijn mening na 50 jaar Franse verdediging.

Een interessantere variant tegen het Frans speelde Guus. Hij had mij dit nog in de auto laten zien, dus ik volgde met vertrouwen zijn verrichtingen. Helaas kwam hij uit de strijd met een vrijpion minder in een pionneneindspel. Maar met enkele slordige zetten liet zijn tegenstander een blokkade ontstaan, toch wel een bijzondere misser voor een fidemeester. Remise dus voor Guus.

Jack speelde weer met vaste hand zijn Siciliaan en bereikte een gunstig toreneindspel waarin hij niettemin remise moest toestaan. 

Jan won een kwaliteit voor een pion, maar de stelling was beslist niet eenvoudig. In de lastige manoeuvres die volgden verloor hij zelfs nog de partij. Hij was er letterlijk niet over te spreken, een teleurstelling die we goed begrijpen, Jan.

Mijn Koningsindiër verliep zoals ik het me altijd wens, ik hoefde “slechts” te anticiperen op de bekende pionnenstorm tegen de witte koning inclusief mogelijke stukoffers. Dat leek te lukken, maar uiteindelijk werd ik toch getruct via een overbelaste dame in combinatie met een matdreiging. Al met al sluw gespeeld door mijn tegenstander, dat moet ik hem nageven. Bleef over Leon die zijn geliefde Grünfelder inventief speelde. Het mondde uit in een eindspel met ongelijke lopers dat Leon ondanks twee minuspionnen vakkundig remise hield. De volledige uitslag:

 

HSC ZL32020

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com