In alweer de 4e ronde van het seizoen moesten we het opnemen tegen Krimpen aan den IJssel. Een sterk team dat vorig jaar gepromoveerd is uit de 2e klasse KNSB en met enkele oud Rotterdam spelers (Rotterdam is gefuseerd met Krimpen) goed meedraait in de 1e klasse. Vorig jaar met ZL2 was het al een heel gevecht aan alle borden en dat was dit jaar niet anders, ondanks het overwicht aan ELO-punten die we hier en daar hadden.

Nadat we met alle auto’s voor ZL1 en ZL2 (speelden tegelijkertijd tegen Krimpen 2) ruimschoots op tijd waren aangekomen in “De Pannenkoe”, bleek al snel dat het geen gemakkelijke middag zou gaan worden. Niet dat de beginfase nou zo dramatisch was, maar echt duidelijk beter stonden we ook niet op een van de borden. De eerste uitslagen kwamen dan ook pas een half uurtje vóór de eerste tijdcontrole.

Ikzelf kwam prima uit de opening, maar aarzelde in het vervolg en kwam zelfs slechter te staan. Tactisch kon ik het echter oplossen, waarna er in een gelijke stand tot remise besloten werd. Niet lang daarna had ook Stefan Spronkmans met zijn tegenstander tot remise besloten in een partij die nooit uit balans is geweest. Ruud speelde tegen Rini Kuijf en daarvoor gold hetzelfde. In een evenwichtige partij verbruikte Ruud alleen veel tijd en dat was dan ook hetgeen hij op moest letten. Toen de stelling echter vervlakte was de lichte tijdnood geen probleem meer: 1,5 – 1,5.

Na 3 remises leek er toch het nodige vuurwerk aan te komen. Jozef speelde een partij volgens de hem vertrouwde stijl en leek erg goed te staan. Dat was misschien toch gezichtsbedrog, want in de zeer scherpe stelling werd vlak na de tijdcontrole tot remise besloten. Ook Oscar had een scherpe, tactische stelling waarbij degene die op winst zou gaan spelen waarschijnlijk zou gaan verliezen. En ook hier werd daarom tot remise besloten: 2,5 – 2,5.

De eerste overwinning kwam van Daniel. Er gebeurde van alles op het bord en hij kwam waarschijnlijk zelfs verloren te staan, maar speelde vervolgens de uiterst complexe stelling beter en won: 3,5 – 2,5. Helaas verloor Gino vlak daarna nadat hij zich misrekende in een tactisch stelling in tijdnood: 3,5 – 3,5. De overige borden stemden echter tot optimisme.

Christian speelde een goede partij tegen Frans Cuijpers. Hij kreeg misschien niet zoveel uit de opening, maar beetje bij beetje stelde hij zijn tegenstander voor steeds grotere problemen. Hij won uiteindelijk een kwaliteit en vervolgens de partij. Toen vlak daarna Lennert zijn iets mindere stelling wist te houden en de stand 5-4 werd, wisten we dat het goed zat. Fabian was namelijk als laatste nog bezig en stond de hele wedstrijd al beter. In de wetenschap dat remise genoeg was kon hij rustig zijn stelling verder uitbouwen en dan is Fabian op zijn sterkst. Hij haalde het tegenspel van zijn tegenstander eruit door zijn toren voor loper en ver opgerukte pion te geven en schoof zijn eigen pionnen steeds verder naar voren. Het duurde vervolgens nog een hele tijd voordat zijn tegenstander opgaf, maar er was voor hem geen houden aan: een zwaar bevochten 6 – 4 overwinning was een feit. Daarmee zijn we koploper in klasse 1B geworden, want concurrent LSG 2 verloor van Voorschoten.

Na afloop hebben we met 11 spelers van ZL1 en ZL2 nog gezellig getafeld in “De Pannenkoe”. Een mooie afsluiting van een dagje Krimpen aan den IJssel. En leuk dat zoveel mensen na afloop nog bleven. Dat hoort er m.i. toch echt bij.

René van Hassel

 

Krimpen aan den IJssel 1

Zuid Limburg 1

  
Cuijpers, F.A. (Frans) 2423 Braun, C. (Christian) 2397 z-w 0 - 1
Pols, A.A. (Arne) 2171 Lenaerts, L. (Lennert) 2338 w-z ½ - ½
Dijk van, H. (Harold) 2266 Hausrath, D. (Daniel) 2472 z-w 0 - 1
Pols, W. (Wiggert) 2158 Lemmers, F.A.M.O. (Oscar) 2337 w-z ½ - ½
Kuijf, M.N. (Rini) 2364 Meegen van, R. (Ruud) 2299 z-w ½ - ½
Doolaard, F.P. (Floris) 1941 Spronkmans, S. (Stefan) 2056 w-z ½ - ½
Casteleijn, D.J. (Diederick) 2111 Miesen, F. (Fabian) 2196 z-w 0 - 1
Glissenaar, M.B. (Marcel) 1989 Hassel van, C.A.M. (René) 2102 w-z ½ - ½
Glissenaar, P. (Peter) 2066 Simenon, J. (Jozef) 2228 z-w ½ - ½
Nguyen, K. (Kevin) 2145 Mon de, G. (Gino) 2055 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating:2163Gemiddelde Rating:2248 4-6
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com