Auteur: Sander Bachaus (met aanvullingen door Tom Vrouenraets)

Na het pijnlijke verlies tegen de Stukkenjagers in de achtste ronde van het seizoen 2014/2015 hebben wij als Voerendaal 3 onze rug gerecht. De negende ronde werd met 6-2 gewonnen tegen de Giessen en Linge en vervolgens zijn we een heel jaar in de LiSB Promotieklasse ongeslagen geweest. Met een berg aan vertrouwen, ervaring en ratingpunten zijn we met nagenoeg hetzelfde team weer tot de derde klasse KNSB toegetreden.

Onze eerste wedstrijd op 17 oktober jongsleden was gelijk een zware. Eindhoven 1 is kersvers gedegradeerd uit de tweede klasse en ging ons het vuur voor de schenen leggen. Twee partijen werden voorgespeeld, namelijk Ingrid op bord 2 en Ruud op bord 7. Ingrid speelde een gambiet tegen Luuk van Kooten en kwam met een paar zetjes extra uit de opening. Helaas miste het vervolg een plan en werd een foutje genadeloos afgestraft door haar sterke tegenstander.
Ruud speelde met wit tegen Mykola Pechenizkiy, een tegenstander met een iets lagere rating. Na 1: e4, e6 2: De2 ging Mykola in de denktank en kwam Le7 eruit gerold. Na redelijk normale opstellingen van beiden kanten werd het een beetje hotseknotse-tante-Sedonia opstelling waar Ruud drie stukjes gepakt had voor zijn dame. Helaas werd zijn koning direct onder vuur genomen en na een foutje ging het onvermijdelijk mat. Het publiek droop teleurgesteld en gedesillusioneerd af.

Met een 2-0 achterstand zaten we Eindhoven aan de bar koffies (0,75 euro, lekker, niet duur) te drinken alsof het shotjes waren op een breezerparty. We waren er klaar voor. Op de aanval! Hans zetten even een “wir werden siegen” in en iedereen volgde luidruchtig. Al snel was Eindhoven geïntimideerd en tastbaar resultaat volgde.
Tom (bord 6) kreeg met zwart een openingsvariant voorgeschoteld, die niet zo vaak meer gespeeld wordt. Tom speelde daarom solide zetten om complexe openingstheorie te vermijden en leek de openingsfase goed doorgekomen te zijn. Met 13….f7-f5 wilde hij de stelling openen om de witte dame op h3 in het nauw te brengen. Helaas bleek er een klein manco te zitten aan deze zet, want wit kon hierdoor een pion winnen. Aangezien de stukken van Tom (inclusief loperpaar) heel actief waren, had wit enige moeite om zijn damevleugel te ontwikkelen. Elke zet kostte de witspeler veel tijd en toen een zetherhaling op de 24e zet in de stelling kwam, bood de witspeler remise aan.
De tegenstander van Guus, René Moonen, opende met b4 in plaats van d4. Vervolgens nam Guus een risico a la Schaffhausen. Maakt wit er gebruikt van dan heeft Guus een probleem, maar een onoplettendheid en wit wordt kind van de rekening. Dit gebeurde en Guus nam de partij over. Pionnetje snoepen en stukjes ruilen a la Morren. De witte koning werd vakkundig afgesneden en zwart escorteerde zijn pion naar het volle bordpunt. 0-1. Goede seizoenstart van Guus!
Op bord drie zat Sander, met wit. Na drie zetten werd ik weer eens verrast in de opening. Ga ik met of tegen een geïsoleerde d-pion spelen? Het koste mij een zetje, maar omdat ik meer ervaring heb met de geïsoleerde pion besloot ik hiervoor te gaan. Ik gebruikte veel tijd om na te denken over welke stukken ik precies wil overhouden en hoe ik ze het meest subtiel kan activeren. Die activiteit ging ge-paard (haha woordgrapje) met wat dreiging tegen de zwarte koningsstelling. Dit zette zwart gelukkig aan het denken. Tijdnood brak aan en wij moesten nog een zet of 15 vinden per persoon. Deze fase was dan ook niet het meest nauwkeurig, want een paar subtiliteiten werden gemist. Geen ramp want na wat ruilen komt een vrijwel gelijke stelling op het bord. Hier moet ik eigenlijk niet veel doen en dan kan zwart geen gebruik maken van mijn zwakker worden d-pion. Helaas zit dit niet in de aard van het beestje en offerde ik de pion voor een vrijpion op de b-lijn. Nadeel was een minderheid op de koningsvleugel van 4 tegen 2. Met allebei een toren op het bord kon ik het niet remise houden helaas. Altijd lastig. 
Op bord 1 speelde John met wit tegen Bas van de Plassche. Zijn vertrouwde c4 kwam op het bord en iedereen weet hoe lastig John te verslaan is. Ook zijn tegenstander met 500 punten meer had ongeveer 5 uur nodig om te winnen. Zwart zette zijn pionnen op c5,d6 en e5 en begon hier rondom te bouwen. Nadat zwart na druk op de f-lijn twee stukken tegen een toren had gewonnen verdedigde John goed en hield de activiteit in bedwang. Op het juiste moment activeerde wit zijn toren en de twee paarden hadden hun hoeven vol. Dames werden geruild en uiteraard aasde John op het snoepen van de laatste pionnetjes zodat de toren geofferd kon worden tegen zwarts laatste pion. Bas liet zich echter niet in de luren leggen en uiterst secuur gaf hij genoeg steun aan zijn pionnen. Dit was fataal. Echter wel een goede partij van John!
Het enige wat ik over de partij van Hans (bord 8) gezien heb, is dat het een heel thematische partij was, en gaf Hans na de partij aan dat zijn tegenstander de juiste bestrijdingswijze hanteerde. In de tijdnoodfase gaf Hans een pion, daarbij erop speculerend dat de witspeler ergens in de fout zou gaan. Dit gebeurde echter niet en na de 40e zet leek de zwarte stelling van Hans kritiek. Maar waarschijnlijk was mijn vrees onterecht want snel daarna werden de handen geschud en was de remise bereikt.
Paul speelde met wit vandaag een partij die voor de andere Voerendaal-spelers te moeilijk was. Paul offerde een stuk en prompt daarop offerde de zwartspeler zijn dame voor nog twee andere stukken. Nadat Paul een verborgen mogelijkheid had overzien om een stuk te winnen, was het onduidelijk wie nu beter stond. Mijn schaakprogramma geeft de voorkeur aan de zwarte stelling. Rond de tijdnoodfase streed de witte dame met enkele pionnen tegen zwarte toren, loperpaar en een paar pionnen en was het natuurlijk bij elke zet uitkijken of er na enkele schaakjes door de witte dame geen zwart stuk verloren ging. Op de 54e zet eindigde de partij heel abrupt toen zwart verzuimde door Le5 het schaak op te heffen, maar Kb7 speelde.  Dat verloor echter meteen loper en toren, waarmee Paul de overwinning binnen haalde.

Traditiegetrouw werd deze dag afgesloten met een gezamenlijk etentje, waar Guus uitgeroepen werd tot “Man of the Match” en de wisselbeker voor seizoen 2016/2017 in ontvangst kon nemen.
Voor de tweede ronde staat de thuiswedstrijd tegen WLC op het programma.

 

Eindhoven 1

2122

Voerendaal 3

1969

5

3

1.

FM Bas van de Plassche

2367

John Heuts

1881

1

0

2.

FM Luuk van Kooten

2332

WFM Ingrid Voigt

1942

1

0

3.

Jos Sutmuller

2142

Sander Bachaus

1975

1

0

4.

Rene Moonen

2131

Guus van den Akker

1947

0

1

5.

Jan Vosselman

2083

Paul Stuemer

2128

0

1

6.

Frits Schalij

2008

Tom Vrouenraets

1832

½

½

7.

Mykola Pechenizkiy

1958

Ruud Lemmers

2014

1

0

8.

Alessandro di Bucchianico

1955

Hans Dam

2035

½

½

 

joomplu:136

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com