Zaterdag 16 september 2017.

David Copperfield, illusionist, is jarig en viert zijn 61e verjaardag. Eenenzestig is warempel een priemgetal. De Amerikaanse rapper Flo-Rida is ook geboren op 16 september. Een van zijn bekende nummers heet “club can’t handle me’’.  Deze ogenschijnlijke onschuldige feitjes zou je niet direct linken aan een schaakwedstrijd, maar toch gebeurde het.

Vorig jaar is Voerendaal 1 gepromoveerd van de 1e klasse naar de meesterklasse en vandaag is onze rentree op het hoogste niveau. Een thuiswedstrijd tegen Groningen Combinatie (GC) stond op het programma. GC is vorig jaar in de middenmoot geëindigd en alleen om die reden al favoriet.

Om hen de lange reis te besparen naar het heuvelachtige zuiden, hebben we afgesproken in het denksportcentrum te Bunschoten. Dit blijkt dichter bij Groningen te liggen dan Klimmen. Wij komen aan op locatie en het ontbreekt er aan vlaai. Ik durf wel te zeggen dat dit een teleurstelling is. Gelukkig staat de ‘’frieteketel’’ al aan en hebben de kroketten en frikandelle een positief effect op ons moraal. Onze opponenten druppelen letterlijk en figuurlijk binnen. Ze zijn maar met 1 auto gekomen (wij met 4) en de rest komt met het openbaar vervoer. Dit openbaar vervoer heeft niet de ochtend van zijn leven en brengt de schakers van GC net na 13:00 uur op de bestemming. Verregend en niet op de hoogte van onze reeds voltooide aromatische therapiesessie aan de bar, worden de klokken ingedrukt.

Onze gemiddelde rating is 2292 en onze tegenstander komt op de proppen met 2344. Dit is natuurlijk een groot voordeel, maar ik schat onze kansen nu 50/50 in vanwege het grote contrast in voorbereiding. Mijn schaakkennis is niet toereikend om over bepaalde partijen een juist oordeel te vellen, dus ik beroep mij nu al op het spreekwoordelijke korreltje zout.

Op bord 1 speelt Felix Levin met zwart tegen Jan Werle. Werle lijkt wat comfortabeler te staan vanuit de opening. Hij heeft het centrum en dat is netjes ondersteund door twee torens. Wat dingetjes lijken de stelling in te sluipen, maar plotsklaps is het remise. Ik denk dat Felix iets gezien en gespeeld heeft wat Jan niet op waarde heeft geschat. Goed begin.

Bord twee: Onze beste speler (naar mijn bescheiden mening) Daniel Hausrath speelt met wit tegen Erik Hoeksema. De zwartspeler vecht zich goed in de partij en een lastige stelling ontstaat. Pionnen met toren en paard vs. pionnen, toren en loper. Daniel heeft echter een gedekte vrijpion op a5 en Hoeksema een ongedekte op d4. Daarnaast lijkt zwart ook wel wat tegenkansjes te hebben. Daniel offert zijn paard en er onstaat a-b-g-h pion met een toren tegen h-pion toren loper van zwart. Ik denk dat de intro van Prince – When doves cry – de gedachtengang van Hoeksema gepasseerd moet zijn toen hij het stukoffer zag. Dit offer wordt door Daniel in winst omgezet. 1-0.

Op bord 3 speelt Limburgse topper Ruud van Meegen tegen Jasper Geurink. Geurink begint goed en speelt de beste zet. E4. Ruud speelt e5 en er komt een stelling op het bord waar ik totaal geen verstand van heb. Een stukje geschreven door Geurink: ‘’Het Italiaans komt op het bord, dat wil zeggen het Moderne Italiaans waarbij wit c3 en d3 doet. Zeer populair bij de wereldtop. Ik rokeerde echter niet kort maar liet mijn koning een tijd in het centrum met de optie om later lang (!) te rokeren (het Hypermoderne Moderne Italiaans).’’ Ruud blijft lang in de partij, maar gaat uiteindelijk mat, omdat de witte witveldige loper en dame de koningsstelling weten te infiltreren. Of dit onoverkomelijk was weet ik niet. Het voelt in ieder geval als een halfje wat weggegleden is.

Op bord 4 speelt het talent Valentin Buckels tegen de nummer 2 van het Nederlands kampioenschap, Sipke Ernst. De partij begint rustig, maar mondt uit in een free for all waarin Ernst de betere papieren heeft. Valentin lijkt het moeilijk te hebben als de rookwolken van chronische tijdnood optrekken, maar verdedigt zichzelf kranig. Vervolgens maakt hij gebruik van een fijn voordeel van het loperpaar in het eindspel. Je kan het wanneer je wil ruilen tegen het paard van de tegenstander. Het lukt Sipke niet om Valentin met alleen een loper mat te zetten en dat resulteert in een hele knappe remise.

Bord 5: Met zwart speelt Lars Stark (2400) tegen Daan Brandenburg (2481). Ik steel dit uit het verslag van Groningen: Helaas heb ik van deze partij weinig meegekregen. Daan leek prima te staan met een kwaliteit meer, maar Sipke wees er achteraf terecht op dat de klus zeer lastig was en de compensatie aanzienlijk. Een puntendeling dus.              

Bord 6: Patrick Driessens speelt met wit tegen Maurice Schippers. Patrick speelt d4 en wil rustig blijven schaken als zijn tegenstander voor het Benko-gambiet gaat. Een Benko dus want Patrick gaat geen pionoffer aannemen. Hij blijft lekker schaken en wikkelt af naar een niet te verliezen eindspel. Achteraf bekende hij dat hij het misschien beter had kunnen aanpakken tussendoor, maar het blijft moeilijk om niet naar dit eindspel te gaan. Het blijkt echter lastig te winnen zijn en wat Patrick ook probeert, Maurice vindt het antwoord. Remise.

Diagram 1

Bord 7: Johannes Mundorf speelt met zwart tegen Iozefina Paulet. Tegen een vrouw spelen is altijd lastig zoals wij mannen weten. Tegen een vrouw spelen die erg goed kan schaken is nog lastiger. Iozefina blijkt niet gecharmeerd van the French en gooit een pion naar Mundorf. Hij vangt deze netjes en zet hem aan zijn kant naast het bord. Blijkbaar was de daaropvolgende witte aanval erg sterk en te machtig voor Johannes. Winst op dit bord voor GC.

Bord 8: Ivo Wantola speelt met wit tegen Bonno Pel. Zwart speelt Konings Indisch Modernachtige verdediging tegen d4 e4 f4. Ivo pakt op f5 en zet vervolgens schaak met zijn loper op h5. De zwarte koning staat vastgenageld in het midden omringt door zijn eigen stukken. Mobiliteit is er niet en in combinatie met allerlei dreigingen en trucjes kost het zwart materiaal op korte en lange termijn. Ivo is daar niet vies van en snoept netjes alles van het bord wat die pakken kan. Lekker. Jammie. Winst.

Bord 9: Sander Bachaus maakt zijn debuut en speelt met zwart tegen Jan Balje. Jan heeft een veel hogere rating en speelt het Catalaans. Sander heeft dat een keer een jaar geleden op een warme avond in Macedonië bekeken. Na 10 bekende zetten kiest hij ervoor om wit wat vragen te stellen betreffende zijn loper en dame. Dit wil ik niet als initiatief benoemen, maar zwart heeft in ieder geval iets. Vervolgens praat Bachaus met zijn toren op a8 en die wil wat leven in de brouwerij brengen.

Diagram 2

Natuurlijk is er voor wit nog niks aan de hand, maar Pb4 komt eraan en langzaam maar zeker komen de stukken tot leven. Er zijn wat variantjes waar wit rekening mee moet houden en Balje verrekent zich. Vervolgens wint zwart twee stukken en een pion voor een toren. Slotstelling:

Diagram 3

Bord 10: Luc Zimmerman speelt met wit tegen David Slagter. Ook in deze partij verschijnt een Fransoos op het strijdtoneel. Nu was Voerendaal gelukkig aan de winnende zijde van de medaille. Vanuit de opening komt wit al heel erg goed te staan en wint een pion. Daarnaast ruïneert hij ook nog de koningsstelling van zwart. In het middenspel wint Luc een kwaliteit maar maakt hij het zichzelf naar mijn mening nog erg moeilijk. In een eindspel, wat waarschijnlijk wel ergens gewonnen is voor wit, gaat Slagter door zijn tijd heen. Dit was de laatste partij en nu konden we lekker naar de bar om te laten bezinken wat er gebeurd is.

Wij zijn net gepromoveerd en spelen tegen een ervaren team. We spelen met twee invallers. Hebben gemiddeld over 10 borden, 52 ratingpunten per bord minder. Van de tien partijen verliezen we maar twee. Daarnaast winnen we er vier en spelen we vier remise.

Eindstand: 6 – 4 voor het thuisspelende Voerendaal tegen Groninger Combinatie. Een klein wondertje is het wel te noemen. Wat heeft dit nou te maken met de inleiding? Niet zo heel erg veel. Feit is wel dat dit een bijzonder lekker begin van het seizoen is. GC can’t handle V1 right now.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com